Frågor om säkerhet

Är Kivra säkert?

Kivra är betydligt säkrare än vanlig papperspost. Kivra är kopplat till ditt personnummer, du loggar in på tjänsten med Mobilt BankID och all data är krypterad och lagras säkert i våra system i Sverige. Vi värnar om din integritet och följer reglerna i Personuppgiftslagen (PuL). Vi är även registrerad betalningsförmedlare av Finansinspektionen samt en godkänd brevlådeoperatör av Mina meddelanden för att förmedla säker digital myndighetspost.

Hur ändrar jag kontaktuppgifter i Kivra?

Du kan ändra dina uppgifter som inloggad under “Meny”, “Inställningar” och “Användaruppgifter". Det är viktigt att du har aktuella kontaktuppgifter registrerade då du aviseras när du får ny post i Kivra.

Hur kan jag öka säkerheten genom att ta emot min post digitalt?

Genom att använda Kivra får du snabb och säker tillgång till din post, vilket innebär att du kan förebygga och upptäcka bedrägerier i tid. Kivra är nämligen den enda tjänsten på marknaden där du notifieras och därmed snabbt och säkert kan ta del av kreditupplysningar från bl a UC och Creditsafe samt post från Skatteverket och Bolagsverket var du än befinner dig. Läs mer om hur du ökar säkerheten med digital post här.

Kan jag logga in utan Mobilt BankID?

Om du har registrerat dig med Mobilt BankID kan du enbart logga in med Mobilt BankID. Har du däremot registrerat dig med en aktiveringskod kan du även logga in med den e-postadress du registrerat och ditt egenvalda lösenord. Vi rekommenderar våra användare att logga in med Mobilt BankID eftersom du då kommer kunna utnyttja alla delar av tjänsten såsom att kunna ta emot myndighetspost samt använda betaltjänsten och signeringstjänsten.

Vad ska jag tänka på när jag använder Mobilt BankID?

Tänk på följande när du använder ditt BankID:

  • Skydda dina inloggningsuppgifter och koder, BankID är att jämställa med en fysisk legitimationshandling.
  • Kontrollera alltid mot vilken tjänst du loggar in - står högst upp i din BankID app.
  • Kontrollera även alltid noggrant i din BankID app vad du skriver under.
  • Logga aldrig in någon annan person med ditt BankID.
  • Se till att ha en uppdaterad version av BankID. I den senaste versionen finns bl a funktionalitet som innebär att ett varningsmeddelande om misstänkt bedrägeri kommer upp i användarens app, om det skulle pågå ett försök med flera samtidiga inloggningar.

Frågor och svar kring ditt BankID hittar du på support.bankid.com

Hur lagras min post och mina personuppgifter i Kivra?

Kivra är ett säkert system som enbart du själv och dem du valt att dela din Kivra med har åtkomst till genom att logga in med Mobilt BankID. Din post lagras under den tid du har ett konto hos Kivra eller tills den dag du själv väljer att radera dem. Kivra hanterar dina uppgifter enligt personuppgiftslagen (PUL) och du kan läsa mer om behandlingen av personuppgifter i våra allmänna villkor.

Vilket ansvar har jag som användare att läsa min post i Kivra?

Som användare av Kivra har du registerat dig för att få din post digitalt från anslutna avsändarna. Det innebär att du är ansvarig för att läsa och hantera din post i Kivra på samma sätt som du är ansvarig för att läsa och hantera post som skickas till din folkbokföringsadress.

Du som användare är också ansvarig för att ha den utrustning som krävs för att logga in på Kivra, t ex fungerande internetanslutning, de digitala enheter du använder såsom dator, surfplatta eller mobiltelefon samt att du har en uppdaterad webbläsare.

Hur säker är den tekniska plattformen?

Säkerhet genomsyrar Kivras DNA och årligen genomförs penetrationstester av externa experter, dessutom genomförs ytterligare penetrationstester vid större releaser för att säkerställa att ny funktionalitet håller samma höga kvalitet som befintlig. Varje år genomförs dessutom contingencytester i produktion. Kivra driver även ett omfattande internt riskarbete som spänner över hela organisationen och kundtjänstmedarbetare genomgår en utbildning i säkerhet och ‘social engineering’.

Kivras tekniska plattform är byggd med insikten att alla delar i systemet kommer fallera någon gång och att systemet ska kunna hantera alla möjliga scenarion så väl som det bara är möjligt. En grundpelare för Kivra har varit att skapa en säker och stabil lagringstjänst. Redan från start har Kivra därför valt att bygga och använda sig av klustrade och distribuerade databaser. När data lagras för en användare lagras det därför simultant på tre olika fysiskt skilda maskiner i samma datacenter samt synkroniseras med backupkluster som befinner sig på fysiskt skild plats. Detta gör att då maskiner fallerar kan Kivra fortfarande vara uppe och vara fullt tillgängligt för användaren. Kivra har även gjort det strategiska vägvalet att inte köpa in drift externt. På Kivra är det istället utvecklarna själva som också är ansvariga för att drifta systemen. Detta har resulterat i väldigt korta ledtider från det att buggar upptäcks till att de blir åtgärdade.

Frågor om digital post i Kivra?

Frågor om Mobilt BankID, vilka som skickar post till dig och andra viktiga frågor

Se frågor

Frågor om specifika funktioner?

Frågor om betaltjänsten, dela-funktionen, signeringstjänsten eller övriga funktioner i Kivra

Se frågor

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Genom att besöka vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

OK!