Frågor om digital post i Kivra

Varför har jag fått ett sms gällande en kreditupplysning?

Har du mottagit ett sms där det står att det har tagits en kreditupplysning så innebär det att du har möjligheten att läsa kreditupplysningen snabbt och säkert digitalt. Vill du inte läsa den digitalt behöver du inte göra någonting, då skickas den till din folkbokföringsadress. Observera att kreditupplysningen har tagits på personen som står på telefonabonnemanget. I vissa fall skickas sms:et till det telefonnummer som registrerats vid köpet.

Kivra tillhandahåller den digitala brevlådan och fungerar som brevbärare åt kreditupplysningsbolagen. Har du frågor om själva kreditupplysningen rekommenderar vi att du först och främst läser kreditupplysningen och därefter kontaktar kreditupplysningsbolaget. Läs mer här

Hur registrerar jag mig på Kivra?

Du kan enkelt registrera dig på Kivra med Mobilt BankID, har du inte Mobilt BankID rekommenderar vi att du skaffar det (läs mer här). För att använda Kivra behöver du registrera ditt personnummer, mobilnummer och din e-post. Den digitala brevlådan är nämligen kopplad till ditt personnummer och kontaktuppgifterna registrerar du för att du ska kunna avsiseras när du får ny post i Kivra. Gå till registreringssidan

Kommer jag få all post i Kivra?

När du registrerar dig på Kivra kommer posten som normalt skickas hem till dig att skickas digitalt. I Kivra får du post såsom deklarationen, fakturor, kreditupplysningar, lönespecifikationer och årsbesked. Är exempelvis ditt elbolag anslutet till Kivra kommer du få din elräkning i Kivra. I takt med att fler företag och myndigheter ställer om till digital post kommer du automatiskt att få mer och mer av din post i Kivra.

Hur avslutar jag min digitala brevlåda?

Du kan när som helst avsluta din Kivra som inloggad under “Inställningar” och “Kontoinställningar”. Har du tidigare kopplat på din myndighetspost i Kivra behöver du även avsluta din myndighetspost innan du kan avsluta Kivra.

Om du avslutar din Kivra avslutas tjänsten enligt de allmänna villkoren. Under 45 dagar kommer du fortfarande kunna logga in på Kivra och ha tillgång till alla dina dokument. Under denna period kan du när som helst återaktivera din Kivra under inställningar. Efter 45 dagar raderas ditt konto och allt dess innehåll.

Hur kan jag öka säkerheten genom att ta emot min post digitalt?

Genom att använda Kivra får du snabb och säker tillgång till din post, vilket innebär att du kan förebygga och upptäcka bedrägerier i tid. Kivra är nämligen den enda tjänsten på marknaden där du notifieras och därmed snabbt och säkert kan ta del av kreditupplysningar från bl a UC och Creditsafe samt post från Skatteverket och Bolagsverket var du än befinner dig. Läs mer om hur du ökar säkerheten med digital post här.

Kan jag logga in utan Mobilt BankID?

Om du har registrerat dig med Mobilt BankID kan du enbart logga in med Mobilt BankID. Har du däremot registrerat dig med en aktiveringskod kan du även logga in med den e-postadress du registrerat och ditt egenvalda lösenord. Vi rekommenderar våra användare att logga in med Mobilt BankID eftersom du då kommer kunna utnyttja alla delar av tjänsten såsom att kunna ta emot myndighetspost samt använda betaltjänsten och signeringstjänsten.

Hur ändrar jag kontaktuppgifter i Kivra?

Du kan ändra dina uppgifter som inloggad under “Meny”, “Inställningar” och “Användaruppgifter". Det är viktigt att du har aktuella kontaktuppgifter registrerade då du aviseras när du får ny post i Kivra.

Hur fungerar påminnelser om fakturor?

Du notifieras alltid via e-post när du får ny post i Kivra, använder du appen får du dessutom en pushnotis. För att du inte ska missa en faktura skickas påminnelser i de fall en faktura är ohanterad. Vill du undvika att Kivra påminner om ohanterade fakturor behöver du hantera din faktura genom att logga in på Kivra och göra något av nedanstående:

  • Lägga in fakturan för betalning
  • Markera fakturan som betald om du betalar fakturan på annat sätt än Kivras betaltjänst
  • Stänga av påminnelser under “Meny”, “Inställningar”, “Notifieringar & påminnelser”

Fördelen med att betala via Kivras betaltjänsten är att du kan läsa och lägga in fakturan för betalning vid ett och samma tillfälle! Kom igång med betaltjänsten som inloggad på Kivra under “Meny”, “Inställningar”, “Betaltjänst”.”

Vilka företag och myndigheter kan jag få post från?

När du registrerar dig på Kivra kommer posten som normalt skickas hem till dig att skickas digitalt. I Kivra får du post såsom deklarationen, fakturor, kreditupplysningar, lönespecifikationer och årsbesked. Är exempelvis ditt elbolag anslutet till Kivra kommer du få din elräkning i Kivra. I takt med att fler företag och myndigheter ställer om till digital post kommer du automatiskt att få mer och mer av din post i Kivra.

Här kan du se ett urval av anslutna avsändare och som inloggad under "Meny" "Inställningar" och "Avsändare" kan du även söka efter anslutna avsändare.

Observera att du fortfarande kan komma att få papperspost även om du har registrerat dig på Kivra. Alla anslutna avsändare har inte digitaliserat alla brevflöden ännu men vi jobbar tillsammans med avsändarna för att allt ska bli digitalt, här kan du se vilka brevflöden som myndigheterna skickar digitalt.

Vad händer om jag har efaktura/autogiro?

Har du valt efaktura/autogiro hos ett företag som även skickar sin post via Kivra så kommer det fortsätta fungera precis som vanligt. Skillnaden blir att du kan få andra försändelser digitalt från företaget så som exempelvis autogirokopior eller årsbesked. Vill du samla så mycket som möjligt av din post i Kivra och kunna betala dina fakturor direkt i tjänsten? Då rekommenderar vi att du loggar in på Kivra och kommer igång med vår betaltjänst där du kan betala fakturor direkt med ett klick.

Hur lägger jag till/tar bort avsändare?

Vår förhoppning är att du ska vilja ta emot så mycket som möjligt av din post digitalt - desto mer värde kan vi skapa både för dig och för miljön. Men, vill du inte få post från en specifik avsändare i Kivra kan du enkelt ställa in det som inloggad under “Inställningar” och "Avsändare" som du hittar i menyn.

Av de avsändare som är anslutna till Kivra kan du själv bestämma vilka du vill få post digitalt från i Kivra och vilka du vill få post från postalt hem i brevlådan. När du registrerar dig på Kivra får du automatiskt din post digitalt från alla anslutna avsändare som du är kund hos.

Varför behöver jag i vissa fall logga in hos avsändaren för att ta del av posten?

Majoriteten av Kivras avsändarna skickar breven direkt i Kivra och på så sätt kan du samla din post från företag och myndigheter på ett och samma ställe. I vissa fall väljer avsändaren att enbart notifiera via Kivra vilket innebär att du behöver logga in hos avsändaren för att ta del av brevet. Vi strävar efter att alla avsändare ska skicka själva breven i Kivra så att det ska vara så smidigt som möjligt för dig att ta del av din post. I vissa fall saknar dock avsändaren tekniska förutsättningar för att kunna skicka själva brevet i Kivra och som ett första steg väljer vissa då att notifiera via Kivra och presentera brevet på deras "Mina sidor". Det innebär att brevet inte behöver skrivas ut, kuverteras och transporteras hem till din fysiska brevlåda. Användarupplevelsen blir inte optimal men det är ett steg i rätt riktning.

Kan två användare registrera samma e-post?

Nej, fler än en användare kan inte ha samma e-post registrerad i Kivra. Kivra är kopplat till personnumret och för att säkerställa att vi når rätt person när du får brev i Kivra behöver varje användare registrera en unik e-postadress.

Kivra erbjuder istället en delafunktion som gör det möjligt att dela ut sin Kivra med en annan användare, exempelvis din sambo så att denne ta del av samt hantera din post (exempelvis betala fakturor). Läs mer under “Meny” “Inställningar” och “Delningar”.

Är Kivra gratis?

Ja, precis som med vanlig post så är det avsändarna som betalar “portot”.

Vad är skillnaden mellan Kivra och e-post?

Skillnaden mellan Kivra och e-post är att posten du tar emot i Kivra är kopplad till ditt personnummer. E-post är ett öppet system där vem som helst kan skicka till vem som helst, i relation till Kivra har e-post en låg säkerhetsnivå. Kivra är ett slutet system dit du endast får post från anslutna avsändare som du tidigare har fått papperspost från, därmed är Kivra fritt från spam.

Hur vet jag om jag får ett nytt brev i Kivra?

Varje gång du får ett nytt brev i Kivra får du en e-postavisering till den e-postadress du har registrerat. Därför är det viktigt att du ser till att ha en uppdaterad e-postadress registrerad. Använder du Kivra-appen får du även en pushnotis!

Kan jag dela min post i Kivra med någon annan?

Ja, vi har en dela-funktion som gör det möjligt för dig att dela din inkorg med en annan användare. Perfekt om ni är ett hushåll som har gemensamma räkningar!

Varför måste jag ha Mobilt BankID för att ta emot myndighetspost?

Det är ett krav från myndigheterna att du ska identifiera dig med BankID för att kunna få din myndighetspost digitalt och på Kivra är det just Mobilt BankID vi har stöd för.

Varför kan jag inte logga in med traditionellt BankID?

Vi har valt att enbart ha stöd för Mobilt BankID, anledningen är just att Kivra är en mobil tjänst som man ska kunna komma åt på flera enheter än endast en. På så sätt kan du nå din post vart du än befinner dig. Vi följer även utvecklingen av BankID väldigt nära och ser att användningen av Mobilt BankID ökar kraftigt och att väldigt många som använder traditionellt BankID nu går över till Mobilt BankID. Även många banker går över mer och mer till Mobilt BankID då efterfrågan är stor och säkerheten hög.

Jag har registrerat mig med Mobilt BankID, kan jag logga in med e-post och lösenord också?

Nej, du som har registrerat dig med Mobilt BankID kan inte logga in med e-post och lösenord (att nedgradera inloggningsmetod på det viset skulle klassas som ID-växling och är inte tillåtet).

Hur fungerar Kivra för synskadade?

Idag fungerar Kivra för dem som använder talsyntes, punktskrift eller förstorande system. Som inloggad på Kivra är ikoner och knappar uppmärkta och vi kommer arbeta löpande med att utveckla tjänsten för att den ska fungera ännu bättre för synskadade, bl a så att den blir bättre anpassad för tangentbordsnavigering. Kontakta gärna oss om ni har frågor, funderingar eller feedback!

Innehållet i mitt brev stämmer inte, vad gör jag?

Om du har frågor eller funderingar kring innehållet i de brev du får i Kivra ska du i första hand vända dig till avsändaren. Kivra fungerar endast som brevbärare och har inte tillgång till innehållet i din försändelse vilket innebär att vi inte kan svara på frågor gällande innehållet i din post.

Vad händer när jag väljer att betala en faktura via Kivra?

För att betala en faktura som du mottagit i Kivra trycker du på “Lägg in för betalning” som syns på de fakturor du kan betala i Kivra. Notera att pengarna inte dras från ditt konto förrän tre bankdagar innan förfallodatum.

För att fakturan ska vara betald i tid skickar vi tre bankdagar innan förfallodatum en förfrågan till Bankgirot för att genomföra en täckningskontroll och se att det finns pengar på ditt bankkonto. Finns det täckning på kontot skickar Bankgirot vidare en begäran till din bank att föra över pengarna till Kivra. Samtidigt genomför vi den slutgiltiga betalningen till din leverantör.

Du kan alltid hitta en översikt över dina fakturor som inlogga på Kivra under "Betalningar". Där kan du se vilka fakturor du redan betalt, fakturor som är på väg att betalas ut eller de som är avbrutna.

För att summera, de fakturor du väljer att betala i Kivra behandlas först när du tryckt på “Lägg in för betalning” och beloppet kommer dras från ditt bankkonto tre bankdagar innan förfallodatum och vi ser till att pengarna är mottagaren tillhanda senast på förfallodagen.

Hur registrerar jag mig på Kivra när jag är under 18 år?

Om du som minderårig vill använda Kivra och har Mobilt BankID kan du registrera dig direkt. Om du inte har ett Mobilt BankID och vill kunna registrera dig på Kivra behöver du få ett medgivande av din vårdnadshavare. Du kontaktar vår support via mail eller telefon och uppger personnummer på dig och din vårdnadshavare samt folkbokföringsadress, varpå vi kan skicka en medgivandeblankett som din vårdnadshavare ska fylla i och returnera till oss. När vi kontrollerat alla uppgifter kommer vi kunna hjälpa dig vidare med att registrera dig på Kivra.

Finns det en Kivra-app?

Kivra finns som app för iOS och Android. Använder du någon av apparna får du en ppushnotis varje gång du får ett nytt brev i Kivra, varpå du kan logga in och läsa ditt brev var du än befinner dig.

Utöver apparna så använder Kivra också den senaste webbstandarden och anpassar sig responsivt efter den enhet man besöker hemsidan ifrån. Det innebär att hemsidan gör det bästa av den skärmytan den får, oavsett om det är en dator, surfplatta eller mobil.

Varför hamnar mina fakturor i Kivra?

När du registrerat dig på Kivra får du automatiskt din post digitalt istället för hem i brevlådan från de företag och myndigheter som är anslutna till Kivra. I takt med att fler avsändare ansluter sig så får du alltså per automatik mer och mer av din post digitalt. Skulle du vilja få papperspost från en viss avsändare så kan du enkelt ställa in det som inloggad på Kivra.

Vad händer med Kivra när en person avlider?

Efter att en person har gått bort stoppas automatiskt den digitala posten från företag och myndigheter och ställs om till fysisk distribution igen.

Om en anhörig från dödsboet vill få tillgång till tidigare mottagna digitala försändelser kan vi dela inkorgen efter att ett dödsfallsintyg delas med oss. Kontakta vår kundtjänst om du vill ha hjälp vidare.

Frågor om specifika funktioner?

Frågor om betaltjänsten, dela-funktionen, signeringstjänsten eller övriga funktioner i Kivra

Se frågor

Frågor om säkerheten?

Frågor och svar på varför Kivra är marknadens säkraste tjänst

Se frågor

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Genom att besöka vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

OK!